Sinds kort vind je in de winkel plaids terug van het Belgische breilabel COSY knits. Het label draagt zijn naam niet toevallig, want Cosy is een afgeleide van breigoedfabrikant Cousy, een familiebedrijf gevestigd in Zottegem dat sinds 1920 bedreven is in speciale breitechnieken.

De collectie plaids en kussens is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen jonge ontwerpers en deze Belgische breigoedfabrikant.

Hun eerste samenwerking is er eentje met Charlotte Vandenborre (1992). Zij studeerde textielontwerp aan LUCA School of Arts in Gent.

In haar eerste ontwerpen onderzocht zij een belangrijk aspect van het menselijke bestaan, namelijk de slaap. Het DNA-patroon van de slaap vormde een belangrijke inspiratiebron in haar zoektocht naar een eigen beeldtaal. Haar afstudeerproject bestond uit een collectie dekens als fotografische impressies van een eigen werkelijkheid.

De opvallende ontwerpen zijn het resultaat van een techniek waarbij foto’s worden bewerkt en omgezet naar een spel van lijnen en licht/donker effecten, zodat de DNA-structuur van het beeld als het ware doorschemert in het nieuwe materiaal. Haar knappe eindwerk uit 2015 leidde tot de eerste COSY  wintercollectie, met drie hoogwaardige plaids in merinowol.

Voor de nieuwe collectie zomerplaids en kussens richtte Charlotte Vandenborre de blik omhoog en liet zich inspireren door sterrenstelsels en ruimtesondes. De oneindigheid van de Melkweg was het uitgangspunt voor drie variaties, bestaande uit heldere kleuren, geabstraheerde lijnen en vormen die voor een eenheid zorgen om knus bij weg te dromen. De tekeningen volgen bovendien een wiskundige patroon, waarbij elke pixel nauwkeurig werd berekend en gepositioneerd. Gewikkeld in één van deze dekens, gaan mens en natuur volledig in elkaar op.